В  НАСТОЯЩАТА 2022 година МОСВ и ПУДООС  обявиха  конкурс в рамките на

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА – 2022г.“

на тема:

„ОБИЧАМ ПРИРОДАТА – И АЗ УЧАСТВАМ “

За поредна година ДГ 75 „Сърчице“ кандидатства в конкурса с проект „Природни изкуства“, който бе класирана за участие и номинирана с предоставени средства в размер до 7 500 лева (с вкл. ДДС) .

Целта на кампанията „Чиста околна среда – 2022г.“ е повишаване и затвърждаване на екологична култура и самосъзнание сред подрастващите. Посредством възможността детското заведение, да се превърне в отговорен за околната среда единен организъм, даващ им добър пример и възможност за осъзнатост и отговорност към обкръжаващата ни среда. Кампанията дава възможност за финансиране на дейности от материален характер пряко включени и необходими за учебния и възпитателен процес. Проектът е с дългогодишна насоченост и с възможност за натрупване, поддържане и обогатяване на предстоящия обект.

Проектът е пряко  свързан  с учебния и възпитателен процес в ДГ „Сърчице“ и предвиденият учебен материал, особено в раздел природа, човек и природа, опазване на околната среда, природни ресурси, биоразнообразие, както и  приобщаване на децата към проекта, вменяване на дългосрочни задължения и постигане на определени резултати от участващите деца  и учители в проекта.

Вярваме, че основата на еко-културата и съзнание се поставят още в ранна възраст и това помага за формирането на децата като самоосъзнати пълноценни личности. 

Нашият проект „Природни изкуства“  e развит в три насоки и смятаме, че с реализирането му ще създадем условия на децата и учителите да използват по-пълноценно материалната база на градината. За реконструкция и обновяване сме предвидили близо 300м² от двора.  Имаме идея да изградим няколко къта, обвързани с учебния процес и някои по-специфични за нашата градина мероприятия.


Декоративен кът – „Форма и функция”

Много бихме желали нашите деца да могат, не само да гледат на картинки красивите цветя, но и на живо да ги докоснат. Искаме да изработим две дълги дървени саксии, които да поставим близо до друг от предвидените кътове. Ще боядисаме саксиите в ярки и живи цветове с красиви детайли. Ще ги напълним с пръст и в тях ще засадим сезонни и многогодишни цветя. Идеята ни е заедно да създадем един красив кът, за който после да учим и да се грижим. Малчуганите ще могат отблизо да се запознаят с пролетните цветя, като лалета, зюмбюли, нарциси, момина сълза и други. С лятно цъфтящите – петунии, мушката, рози (без бодли), тагетиси и далии. И не на последно място - есенните хризантеми и теменужки. Атмосферата, която ще създадат цветарниците ще допринесе за развитието на младите артисти, а невероятните комбинации от цветове и форми ще възпитат у тях усещане за естетическа красота. Този кът ще създаде условия учителите да провеждат практически занятия, а изучаването и грижите за красивите растения ще положи основите на еко култура в децата.


Кът „Градинки на живота“

Модерните деца рядко имат възможност да се докоснат до първоизточника на добре познатите ни зеленчуци и билки. Това къса тяхната връзка с природата на едно основно ниво, каквото е храненето. В проекта сме предвидили да изградим Био кът с различни билки и зеленчуци (домати, краставици, чушки, боб, царевица, босилек, риган, джоджен, мента и много други) Отделили сме пространство с размер  около 30м² и в него искаме да разположим 5бр. дървени кашпи. Следвайки идеята от кът „Форма и функция” и съдовете в кът „Градинките на живота” ще са приказно оцветени и украсени.

Ще засадим разсади от различни зеленчуци и билки. Малчуганите ще могат да вземат от бобовите семена, с които провеждаме опити и чакаме да покълнат,  да ги засадят в новия ни Био кът и да гледат как растението израства и започва да носи плодове. Този експериментален кът ще ни предостави възможност не само да запазим връзката на децата с природата, но и да я подсилим. 

Достъпът до отделните съдове ще става по пътечка от дървени кори. Целият кът ще е отделен от останалата част на двора с ниска, жива ограда. Идеята ни е не да ограничаваме влизането, а по-скоро да  обособим „Градинките на живота” като малка оранжерия.

Занимателен кът – „Малките таланти”

Развитието на технологиите все повече се отразява на начина на живот, който водят децата. Мобилните телефони, таблетите, компютърните игри предлагат много и разнообразни забавления, но почти всички са свързани с обездвижване и време прекарано на закрито. Това от своя страна води до лоша двигателна култура и огромно количество неизразходвана енергия, която все по-често се проявява под формата на агресия. Това е проблем, с който се сблъскват всички колеги. Поради тази причина за нас е важно да създаваме нови начини за ангажиране на децата навън. Това е и идеята в основата на социалния и интерактивен кът „Малките таланти”. Разработихме няколко игри, които смятаме, че ще бъдат интересни на децата и същевременно ще развиват техните двигателни способности и мисъл. „Земята е лава” е игра на прескачане. Ще използваме „стъпки” от дърво, ще ги оцветим в различни цветове от единия и другия край, стъпките ще подредим на земята и децата ще трябва да скачат от една на следващата. Това е гъвкаво упражнение, което може да бъде с различни трудности според подредбата на стъпките. Подходящо е както за по-малките деца, които имат нужда от помощ при координацията, така и за по-големите, вече сигурни в движенията си. Предвидили сме 3 комплекта от стъпки в различни цветове. Така ще има възможност за игра на няколко групи едновременно, отборни игри, състезания и др. Другата игра, която включихме в проекта се казва „Калинки”. И за нея ще са ни необходими същите „стъпки” от дънери, ще ги оцветим и изрисуваме като домино от 1 до 7.  Децата ще се учат да познават цифрите и ще се запознаят със семейството на жълтите и червените калинки. Активните игри имат и друга много важна образователна цел. Всички са реализирани с един и същи естествен елемент, част от дървен пън. С тази концепция искаме да покажем на децата колко много и разнообразни възможности предлага природата с нещо толкова обикновено като стъпка от дърво. 

Другата част от интерактивния кът е отделена за нашите млади артисти. Отново от естествени материали (дървени кори) искаме да обособим сцена за изяви. Имаме много деца, които проявяват таланти в различни насоки и ще се радваме, ако можем да им дадем възможност да се развиват. Нашата „сцена” ще представлява подвижни места за сядане и в центъра, обособен с борови кори своеобразен „подиум”. Надяваме се с този кът да стимулираме младите таланти към изяви. Същевременно да създадем поле, на което може да разиграваме пиеси и театрални постановки в бъдеще.

За всички декоративни кътове сме предвидили засяване на терена с трева. Шахтите, които са на терена решихме, че ще бъде най-добре да освежим и боядисаме. Предвидили сме и информационни табели за „Градинките на живота” и една обща информационна за дейността на ПУДООС,  за целите, задачите и финансирането по Националната Кампания „ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА – 2022г.” към МОСВ. 


Визуализация на проект „Природни изкуства”

Реализация на проект „Природни изкуства”

След реализацията на проект „Природни изкуства“ по програма на ПУДООС, децата от ДГ№75  „Сърчице“ с радост разгледаха цветята, билките, зеленчуците. 

Пъстроцветните сандъчета, освен красота ще  дадат на децата и ценни знания за отглеждането и използването на даровете от природата.

  С огромно желание всяко дете премина през приказните пътечки, влезе и разгледа магическия кръг, прекоси вечно зелената стена, почерпи знания и сила от градинките на живота.

Приказката на ДГ №75 „Сърчице“ може да разгледате тук. 

28.04.2023г.

Днес, в кът "Градинки на живота, децата от група "Катеричка" засадиха семенца на  моркови и репички.Те ще полагат грижи за растенията и ще ги наблюдават как израстват и дават плодове.

Снимки от засаждането на семенцата може да видите тук. 

02.05.2023 г.

Днес децата от група "Пчелица" допълниха своите сандъчета с нови цветя. 

Снимки от процеса може да видите тук